My Way of Sambal Terung Berlada feat Ayam

by - 4:55 PM

I'm not sure this is sambal terung berlada atau sambal ayam berlada, tapi I used the same recipe kalau nak masak sambal terung atau sambal ayam yang jenis guna cili padi, bukan sambal guna cili giling tu. 

As this is the way that I usually cook and sebab Azie dah sebati dengan hasil yang macam ni, so Azie nama kan this recipe as my was of Sambal Terung Berlada featuring Ayam (Sort of sambal ayam yang ditambah terunglah).

I started using this recipe masa duduk dekat rumah sewa dekat Sungai Buloh, masa ada clinical attachment dekat Hospital Sungai Buloh masa bulan July tahun lepas after beberapa kali improvised the cooking step, I finally settle with this recipe.

Previously, I used kiub pati ayam maggie to make it delicious but as time goes by, I found that replacing the chicken cube with tomatoes give the same taste, or even a better taste, as tomato serve as the naturally-occuring MSG when you cook it as the paste together with onions and garlic.

(I'm sorry if my english sebenarnya salah haha)

So here's the recipe.


BAHAN-BAHAN



  • Bawang merah 1 biji saiz sederhana
  • Bawang putih 5 biji
  • Halia saiz ibu jari
  • Tomato 1 biji
  • Cili 3-4 biji
  • Terung 1 biji setengah
  • Ayam bahagian dada
  • Sos Tiram
  • Serbuk kunyit
  • Garam & Gula





Cara Memasak

1. First thing first of course kena lumurkan ayam dengan kunyi dan garam untuk goreng ayam tu. Untuk terung, Azie goreng jugak sebelum jadikan dia sambal sebab nak ada rasa rangup-rangup sikit. Tapi Azie tak lumurkan terung dengan garam lah.




2. Lepas dah lumur ayam dengan kunyit dan garam, kita goreng both ayam dan terung. Untuk terung tu, Azie just goreng dia briefly sampai warna purple terung tu bertukar dari dull purple kepada striking purple, dalam 5-10 saat. Pastu Azie angkat.




3. Sementara ayam digoreng, blend bawang merah, bawang putih, tomato, halia dan cili padi tu guna blender. Lepas dah siap blend, panaskan minyak dalam kuali yang lain. Normally Azie guna je minyak goreng ayam tu sebab dah confirm panas kan haha.




4. Bila minyak dah panas, masukkan hasil blend tadi dan bagi air dia kering sikit. Ayam yang dah siap goreng tadi boleh lah diangkat yer. Nanti hangus pulak.




5. Normally Azie akan masak cili ni dalam 5-10 minit, agak-agak sampai air dia kering jadi texture yang kita nak. Pastu masukkan sedikit sos tiram. Kacau-kacau. Pastu bila dah sebati, masukkan ayam dan terung yang kita dah goreng tadi tuh.




6. Gaul-gaul sebati. Adjust texture ikut kesesuaian. Kalau rasa nak kuah banyak tambah sikit air dan jangan kacau lama. Kalau rasa nak kuah kering, kacau lama-lama sikit atas api. Jangan lupa perasakan dengan garam dan gula sampai dapat rasa yang kita nak. 




And tadaa dah siap. Sebab Azie suka kalau dia kering sikit so Azie tak tambah air. Ni lah hasil dia. Sorry tau sebab gambar semua kabur. I don't know lah why my phone like this.



Rasa diaa sedap giler. Tapi pedas. Tapi sedapp. Makan dengan nasi panas-panas, confirm bertambah!

You May Also Like

0 Comments